Hoe kunt u Mentaal Verzuim in uw organisatie herkennen?

Mentaal Verzuim: dat voel je. Dat ruik je. Dat merk je. Dat lees je en dat hoor je. Daar zeggen mensen dagelijks voortdurend dingen over als je erop let. Tegen elkaar. Thuis aan de eettafel en op het werk tussen alles door. Vaak niet in de vergaderingen maar wel daarvoor en daarna.

 

 

 

 

 

Je ervaart het in je contacten met medewerkers. In wat ze zeggen, wanneer ze dat zeggen, in hoe ze doen. In het wekken van verwachtingen en ze vervolgens niet nakomen. In ja zeggen en nee doen. In het onbereikbaar worden van mensen. Als mensen zich gaan terugtrekken binnen de kaders van hun functies, situaties gaan vermijden of 'koninkrijkjes' gaan creëeren. Dingen dubbel doen omdat ze het niet meer vertrouwen. Navragen en napraten wat ze horen en niet (meer) geloven. Afwachten wie wat doet. Afschuiven. Geen fouten durven maken. Niets meer zeggen omdat het tegen je gebruikt kan worden. "Spreek jij mij niet aan, dan spreek ik jou ook niet aan."

Niet meer bijdragen aan het gezamenlijk realiseren van een doel. Afwachten wie wat doet. Afschuiven als iets niet gedaan is. Niets meer zeggen omdat het tegen je gebruikt kan worden. Niet meer actief participeren in allerlei varianten van Mentaal Verzuim.

De gevolgen daarvan voor de organisatie worden zichtbaar in een aantal symptomen, die in wisselwerking, van linksonder naar rechtboven, elkaar versterken. (zie het schema hiernaast).