Hoe wordt het groter?

Mentaal Verzuim in organisaties wordt groter als mensen voelen dat het (toch) geen aandacht krijgt.

Of als men met te oppervlakkige interventies probeert te bestrijden. Met bijvoorbeeld te projectmatige en te thematische workshops, die de kern (en oorzaak ervan) niet raken (zie voorbeelden hieronder en de link in de bovenste afbeeldingen hiernaast). 

Of als geprobeerd wordt het te meten met bijvoorbeeld de bekende Medewerkerstevredenheidsmonitor.

Medewerkers met te hoog Mentaal Verzuim zijn vaak zeer tevreden. Omdat zij hun mogelijke onvrede en onmacht dat aan de basis van hun Mentaal Verzuim kan staan, 'een plek hebben gegeven'. Door 'los te laten' en 'dat af te haken' uit hun systeem. Reacties van zulke mensen die je dan horen kunt zijn: "Ik vind het (eigenlijk wel) prima zo." Zij plaatsen zichzelf daarmee 'op afstand van die onvrede en onmacht'. 

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken zeggen daarom niets (in ieder geval heel weinig) over de mate van tevredenheid en geluk van medewerkers!

Lees hieronder wat de bovenste video en de daaronderstaande foto hier rechts in beeld betekenen.

 

 

 

 

 

 

Men denkt en zegt vaak: "Als je meer uit je organisatie en je mensen wil halen moet je vooral een positieve insteek nemen. En vooral niet focussen op wat er (nog) niet goed genoeg gaat." Aldus de zogenoemde 'positieve organisatiepsychologie'. In die stroming stelt men: "Zeg wat er goed gaat en wat we nog beter kunnen doen." In de ruim 25 jaar sinds wij het fenomeen Mentaal Verzuim kaderen en onderzoeken blijkt steeds weer dat Mentaal Verzuim langs die weg eerder groeit dan afneemt. Men gaat in die stroming teveel 'óver' de oorzaken heen waardoor mensen, die door Mentaal Verzuim gegrepen zijn, geen erkenning krijgen of ervaren. 

Aan de rechterkant van deze pagina kunt u twee video's starten met een voorbeeld van twee interventies in organisaties. Een die haar mensen probeert te stimuleren tot meer/betere prestaties. In een omslag naar meer digitale dienstverlening. Wij zien daarin dat mensen al handen klappend en schoorvoetend zingend hierin meegaan. Maar waar het écht om gaat is wat zij ondertussen denken en welk mentaal besluit zij met zo'n benadering nemen maar dat niet meer met de organisatie delen. zonder zich daarover uit te spreken. Wij willen over deze benadering en poging niet oordelen. Maar wij geloven er helemaal niets van dat deze mensen na zo'n sessie er vol(ler) voor zullen gaan. Wij vermoeden dat eerder van het omgekeerde sprake zal zijn. Oordeelt u zelf. 

De daaronderstaande foto komt uit een nieuwsbericht over een andere organisatie die haar medewerkers mentaal sterker wil maken. Ook zo'n voorbeeld wat medewerkers eerder doet besluiten te denken: 'Laat maar...'. 'Als dit dè manier is waarop wij door de organisatie gesteund worden in ons zware werk, vind ik het verder wel best en trek ik mijn eigen spoor wel.'