Begin altijd met kijken naar je eigen aandeel

Ten aanzien van Mentaal Verzuim heeft ieder mens altijd een eigen aandeel in de situatie waarin hij/zij is komen te verkeren. Dat wordt vaak vergeten door eerst naar de ander te wijzen voor wat er met jou gebeurd. Door eerst naar de omstandigheden te wijzen. Naar wat anderen jou doen overkomen. Je hebt altijd een keus. Hoe lastig ook. Besef in ieder geval dat 'als jij zelf niet kiest dan wordt er voor jou gekozen'.

 

 

 

 

 

Natuurlijk begint (ook jouw) afhaken met een trigger. In ieder geval met iets in jou dat (over)gevoelig is voor iets buiten jou. En je natuurlijke reflex is om je daar vanaf af te keren, je daarvoor af te sluiten, dat te gaan ontlopen en verder te gaan vermijden.

Dat werkt net zo als jouw lichamelijke weerstandsysteem dat automatisch voor jouw lichamelijke gezondheid in actie komt tegen bacteriële indringers van buiten af.

Zo in Mentaal Verzuim een geestelijke weerstandsysteem, een afsluitmechanisme tegen demotiverende signalen die jou kunnen de-activeren. In tegenstelling tot je natuurlijke weerstandmechanisme kun je jezelf t.a.v. jouw Mentaal Verzuim activeren. Door je bewust te worden van je Mentale Vermogen dat jou altijd de mogelijkheid geeft (ook) zelf – door je bewustwording geactiveerd - grip te nemen op wat jou terugwerpt. Met de interne vraag: "Laat ik dit zo?" of "Doe ik er wat aan?"

Besef dat er nooit sprake is van schuld. Wel van onbewuste onmacht. En dat laatste kan – eenmaal wakker gemaakt – jou (weer) meer macht over de situatie geven.